MEDVIRKENDE 2019

Manus: Kjetil Indregard

Medvirkende: Anders Hatlo, Johannes Joner, Kari-Ann Grønsund,

Mads Jørgensen, Helle Haugsgjerd, Jon Vidar Tidemand,

Marte Vestby, Morten Kleppo, Emil Smørvik,

Akerselva Kultur- og Teaterlag, Vålerenga skole og Miniklanen.

Gjesteskuespiller: Einar Gelius

Artist: Trond Ingebretsen

Akustisk gitar: Kiné Helen Kaborg

Bass: Baard Slagsvold

Dirigent: Jon Terje Svendsen

Orkester: Vålerenga Janitsjar og Vålerenga Skoles Musikkorps

Kor: Vålerenga Mannskor

Regi: Johannes Joner og Mads Jørgensen

Musikkarrangement: Snorre Tidemand

HISTORIEN

I «Neste Kamp» møter vi den oppdiktede karakteren Henry Abelsen. Henry ble født samme dag som VIF ble stiftet, og forestillingen tar oss med gjennom livet hans på godt og vondt. Gjennom hans historie, blir vi også kjent med VIFs historie og Oslos historie. Vi møter både oppdiktede og faktiske personer fra 1913 og frem til i dag, og får et innblikk i hvordan livet var på Oslo øst gjennom de siste over 100 år, og hvordan Vålerengas historie går hånd i hånd med denne.

Manus er en dokumentarisk fiksjonsfortelling, en krønike.

Arbeidet med forestillingen "Neste Kamp" begynte allerede i 2008, Som fullblods Vål'enga-supporter og nyutdanna skuespiller begynte jeg å jobbe med hvordan jeg kunne kombinere disse interessene. Jeg la en 5-årsplan om at når VIF fylte 100 år i 2013, skulle jeg fortelle klubbens historie fra scenen. Dramatiker Kjetil Indregard var med på laget allerede i 2009. Vi la ned et enormt arbeid med å skape oppslutning, engasjement og økonomi for prosjektet i miljøet rundt Vålerenga.

Heldigvis åpnet Oslo Nye Teater v/ Catrine Telle døren for denne visjonen tidlig i 2011. Oslo Nye ville ikke bare lage teater om Vålerenga, forestillingen ble en storsatsning, og ble oppført på hovedscenen med 43 forestillinger i 2013. Forestillingen blir betegnet som en av de største begivenhetene under jubileumsåret til VIF. Forestillingen har også i ettertid hatt bred oppslutning for en gjenopptakelse. 

Utgangspunktet for Østkantspellets historie hentes fra eksisterende manus, «Neste Kamp».

På Oslo Nye Teater tok "Neste Kamp" et helt nytt publikum inn i teatersalen, et publikum i alle aldersgrupper, fri for alle uskrevne regler for hvordan et teaterpublikum skal være. Et publikum som kom inn med supporterskjerf, flagg og bannere, ble slik en del av forestillingen. Med tilrop, kommentarer og sang skapte de en unik atmosfære, ulikt noe man noensinne har sett i et norsk teater.

Dette ønsker vi å gjenskape. Dette ønsker vi å dyrke, når vi nå flytter  forestillingen ut fra teatersalens rammer, og ut i det fri, hjem til Vålerenga. Vi former manus og regi til å passe spell-formen, og utforsker de mulighetene som ligger i nettopp dette.

Østkantspellet skal gi Vålerenga og bydelen et kulturløft, og være et årlig samlingspunkt for folk på østkanten. Vi vil lage en tradisjon vi er stolte av. 

Forestillingen besettes av både profesjonelle og amatører i rollene og orkesteret, og i alle aldersgrupper.

Neste Kamp, originalen, er spilt. Den skal få leve i folks minner, og på DVD-plata som ble utgitt i 2018. Østkantspellet bruker Neste Kamp som utgangspunkt for handlingen, men manuset vil hvert år skrives noe om, formes, og tilpasses et nytt premiss for gjeldende års spell. Spellet skal hvert år by på overraskelser både i form av innhold, regi og medvirkende. 

NESTE KAMP - KJERKA 2019

Østkantspellet ønsker å skape en tradisjon, med en årlig oppsetning utenfor Vålerenga kirke. Spellet ønsker også å være i stadig kunstnerisk bevegelse, og gjøre endringer og omskrivinger slik at publikum hvert år får nye opplevelser og overraskelser.

I september ’79 brant Vålerenga Kirke ned. Denne tragiske hendelsen skulle senere vise seg å bli sentral for alle med hjertet i Vålerenga. Sangen «Vålerenga Kjerke» ble skrevet av Trond Ingebretsen (først utgitt i 1982), og en versjon av denne har siden 2001 vært sunget før hver hjemmekamp for VIF.

«Vålerenga Kjerke» er kjent som en av Norges vakreste supportersanger.

I 2019 er det 40 år siden kirken brant, og det gir oss det perfekte utgangspunkt for det første spellet. I besetningen har vi blant andre fått med oss Trond Ingebretsen og Einar Gelius. Einar var prest i Vålerenga Kirke i over 15 år, og har en helt spesiell plass i mange Vålerenga-hjerter.

I Østkantspellets første utgave har vi skrevet inn scener og hendelser knyttet til Vålerenga kirkes historie, som flettes inn i original-manuset.

Øskantspellet ønsker deg velkommen til en riktig god teateropplevelse!

 - Jon Vidar Tidemand

Kunstnerisk leder/ Østkantspellet


© Copyright spellet.no